Ο γαστρονομικός μύθος του Pierre Troisgros

Ο γαστρονομικός μύθος του Pierre Troisgros

Ο τεράστιος Γάλλος σεφ και restaurateur άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο σε ηλικία 92 ετών.

Ο Pierre Troisgros έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών στις 23 Σεπτεμβρίου 2020. Δεν μιλάμε απλά για μία εμβληματική μορφή της γαλλικής γαστρονομίας αλλά μία από τις σημαντικότερες σε οικουμενικό επίπεδο.

Διόλου τυχαία, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θεμελιωτές της nouvelle cuisine, σύμφωνα με τους Henri Gault και Christian Millau, την οποία αργότερα ακολούθησαν και ανέδειξαν οι Paul Bocuse, Michel Guérard, Charles Barrier και πολλοί ακόμη κορυφαίοι Γάλλοι σεφ.

Η ιστορία της οικογένειας Troisgros ξεκινά ουσιαστικά τη δεκαετία του 1950, όταν μαζί με τον αδερφό του Jean ολοκλήρωσαν τη μαθητεία τους δίπλα σε σπουδαίους μάγειρες στο Παρίσι και επέστρεψαν στην Roanne για να διαδεχθούν τον πατέρα τους στο εστιατόριο Hôtel Moderne, που πήρε το πρώτο του αστέρι Michelin, το 1955.

Δύο χρόνια μετά μετονομάστηκε σε Les Frères Troisgros και σταδιακά άρχισε να "ξεστρατίζει" από την (πολύ) κλασική διαδρομή της γαλλικής κουζίνας, χρησιμοποιώντας φρέσκα και ελαφρύτερα συστατικά και σηματοδοτώντας το ξεκίνημα μίας νέας προσέγγισης πάνω στη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας - αυτή ήταν και η αφετηρία της nouvelle cuisine.

Μέσα σε μία δεκαετία το Les Frères Troisgros (γνωστό επίσης και ως Maison Troisgros) έγινε το δημοφιλέστερο εστιατόριο της ευρύτερης περιοχής και κέρδισε 3 αστέρια Michelin, τα οποία διατήρησε για περισσότερα από 50 χρόνια. 

Έβαλε τη Roanne στο μαγειρικό χάρτη - τόσο, που ακόμη και ο σιδηροδρομικός σταθμός αποκαλείται από πολλούς ως "ο σταθμός μπροστά από το  La Maison Troisgros", κάτι που μαρτυρά το πόσο είχε επεκταθεί η φήμη των αδερφών Troisgros. 

Ο -επίσης- πρωτοπόρος σεφ Paul Bocuse κάποτε είχε πει πως "αν πιστεύετε ότι το εστιατόριό μου είναι σπουδαίο, τότε πρέπει να πάτε μία βόλτα μέχρι τη Roanne όπου το φαγητό είναι ακόμη καλύτερο".

Το μαγειρικό ύφος των αδελφών Troisgros έγινε συνώνυμο με την απλότητα και την αγνότητα των γεύσεων, οι οποίες συναντούσαν εντάσεις. Όλα τα παραπάνω εξελίχθηκαν στο σήμα-κατατεθέν τους - και συνεχίζονται ακόμη από τις νεότερες γενιές.

Ο Pierre Troisgros ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε να μαγειρεύει λιγότερο το ψάρι, ειδικά τον σολομό που μέχρι τότε ψηνόταν αρκετά, ίσως και υπερβολικά πολύ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chef Michel, César et Léo sont ravis de collaborer avec leur cher ami, le sommelier New Yorkais et fondateur de @lapaulee , @danieljohnnes , en préparant un menu festif pour La Fête des Mères aux Etats-Unis, disponible sur Zoom dimanche 10 mai à 17h30. Avec les trois plats, Daniel présentera trois vins de Champagne Louis Roederer, Domaine Pierre Morey à Meursault et Maison Clusel-Roch à Ampuis (Côte-Rôtie). Les bénéfices de cet événement virtuel soutiendront la fondation d'un autre ami de la famille Troisgros et de Daniel Johnnes - le Chef Daniel Boulud - qui aide ses employés au chômage pendant la crise COVID-19. Pour vous inscrire, suivez le lien dans le profile de @pressoir.wine . . Chef Michel, Cesar and Leo are delighted to collaborate with their dear friend, the New Yorker sommelier and founder of @lapaulee , @danieljohnnes , by preparing a festive menu for the American Mother’s Day, available on Zoom on Sunday May 10th 11:30 AM EDT. Along with the 3 courses menu, Daniel will present 3 wines from Champagne Louis Roederer, Domaine Pierre Morey in Meursault and Maison Clusel-Roch in Ampuis (Côte-Rôtie). Benefits of this virtual event will go to the charity of another Troisgros and Daniel Johnnes’ friend - Chef Daniel Boulud— who helps his employees in the time of COVID-19. To register, follow the link in @pressoir.wine profile.

A post shared by Troisgros (@maisontroisgros) on

Η παράδοση και η κληρονομιά που άφησε στο φαγητό ο Pierre Troisgros συνεχίστηκε αρχικά από τον γιο του, Michel, και τους εγγονούς του, Cesar και Leo. Το 2017, το Maison Troisgros μετακόμισε στη βίλλα Ouches, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Το γεγονός πως η οικογένεια διατηρεί ένα υποκατάστημα το Τόκιο καθώς και δύο ακόμη εστιατόρια -σε πιο casual ύφος- ώθησε το France24 να τους χαρακτηρίσει ως τη μεγαλύτερη γαστρονομική δυναστεία της Γαλλίας.


Διάβασε ακόμη για το kobe του χοιρινού, την καντίνα 60 ετών στην Ταϊβάν που έφτασε μέχρι τον οδηγό Michelin, το Street Food του Netflix που ταξιδεύει στη Λατινική Αμερική, τι δίνει νόημα στη ζωή και την καριέρα του Σωτήρη Κοντιζά, το τηνιακό Thama του Δημήτρη Κατριβέση και τους μαέστρους του μπάρμπεκιου στο νέο κύκλο του Chef's Table.


κεντρική φωτογραφία ©SOULOY FREDERIC/SIPA